O Mea Atonu E te Le'i Iloa e uiga i faamalu pepa Oli Saina

E iai le fa'avaa ofe ma le pito e fai i le mianzhi po'o le pizhi ua vali ma'ale'ale - o ituaiga pepa manifinifi ae umi e masani ona fai mai le pa'u o le la'au - o faamalu pepa suau'u Saina ua leva ona va'aia o se fa'ailoga o tu ma aga a Saina o tufuga tufuga ma le matagofie fa'asolo.

Vali i le tongyou - o se ituaiga o suauu laau e maua mai le fua o le tung laau e masani ona maua i Saina i Saute - ina ia le susu, o faamalu pepa suauu Saina e le na o se mea faigaluega e taofia ai le timu po o le susulu o le la, ae o galuega foi o faatufugaga o loo i ai le taua faaleaganuu ma le taua matagofie.

1

Tala'aga
O le fiafia i se tala faasolopito o le toeitiiti atoa le lua afe tausaga, o faamalu pepa suauu a Saina o se tasi o faamalu sili ona leva i le lalolagi.E tusa ai ma faamaumauga o tala faasolopito, o le faamalu muamua o le suauu-pepa i Saina na amata ona aliali mai i le taimi o le Eastern Han Dynasty (25-220).E le'i umi ae ta'uta'ua, ae maise lava i le au faitau tusi e fiafia e tusitusi ma tusi ata i luga o le fa'amalu a'o le'i fa'aogaina le suau'u fa'asusu e fa'aalia ai lo latou tomai fa'aata ma tofo tusitusi.O elemene mai le valivali vaitusi masani a Saina, e pei o manulele, fugalaau ma laufanua, e mafai foi ona maua i luga o faamalu pepa suauu e fai ma mamanu teuteu lauiloa.
Mulimuli ane, na aumaia faamalu pepa suauu Saina i atunuu i fafo i Iapani ma le malo anamua o Korea o Gojoseon i le taimi o le Tang Dynasty (618-907), o le mafuaaga lena na lauiloa ai i na atunuu e lua o "Tang umbrellas."I aso nei, o loʻo faʻaaogaina pea e fai ma fesoasoani mo matafaioi a tamaʻitaʻi i tala masani a Iapani ma siva.
I le tele o seneturi na salalau atu ai faamalu Saina i isi atunuu Asia e pei o Vietnam ma Thailand.
Faailoga masani
O faamalu-pepa suauu o se vaega taua o faaipoipoga faaSaina masani.O le faamalu mūmū pepa o loo uuina e le faife'au a o faafeiloaia le tamaitai faaipoipo i le fale o le alii faaipoipo ona o le faamalu e tatau ona fesoasoani e taofia ai le malaia.E le gata i lea ona o le suauu-pepa (youzhi) e foliga tutusa ma le upu mo le "fai fanau" (youzi), o le faamalu ua vaaia o se faailoga o le fausiaina.
E le gata i lea, o faamalu pepa suauu Saina e masani ona aliali mai i tusitusiga a Saina e faʻaalia ai le alofa ma le matagofie, aemaise lava i tala o loʻo i le itu i saute o le Vaitafe o Yangtze lea e masani ona timuga ma puao.
O fetuutuunaiga o ata tifaga ma televise e faavae i luga o le tala lauiloa a Saina anamua o Madame White Snake e masani ona i ai le tamaʻitaʻi totoa matagofie o Bai Suzhen o loʻo tauaveina se faamalu maʻaleʻale pepa suauʻu pe a feiloai ma lana pele i le lumanaʻi Xu Xian mo le taimi muamua.
“Na o aʻu o loo uuina se faamalu pepa suauu, ou te fealuaʻi solo i se auala umi tuufua i le timu…” o le solo lauiloa faa-Saina faaonaponei “A Lane in the Rain” a le tusisolo Saina o Dai Wangshu (e pei ona faaliliuina e Yang Xianyi ma Gladys Yang).O lenei ata pogisa ma miti o le isi lea faʻataʻitaʻiga masani o le faamalu o se faʻailoga faaleaganuu.
O le natura lapotopoto o se faamalu ua avea ai ma faailoga o le toe faatasia ona o le “taamilosaga” po o le “li’o” (yuan) i le gagana Saina e iai foi le uiga o le “faapotopoto faatasi.”
Puna mai le Globa Times


Taimi meli: Iul-04-2022