Aso o Tina

O le Aso o Tina ose aso malolo e fa'amamaluina ai le tulaga fa'atina lea e fa'amanatuina i tulaga eseese i le lalolagi atoa.I le Iunaite Setete, Aso o Tina 2022 o le a faia i le Aso Sa, Me 8. O le American incarnation of Mother's Day na faia e Anna Jarvis i le 1908 ma avea ma aso malolo aloaia a Amerika i le 1914. Na mulimuli ane taʻusalaina e Jarvis le faʻatauga o le aso malolo ma faʻaalu le vaega mulimuli o lona olaga e taumafai e aveese mai le kalena.E ui ina eseese aso ma aso faamanatu, o le Aso o Tina e masani ona aofia ai le tuʻuina atu i tina o fugalaau, kata ma isi meaalofa.

dxrtf

 

Hitala o le Aso o Tina

O fa’amanatuga o tina ma le tulaga faatina e mafai ona maua i tua i leEleni anamuama tagata Roma, o ē na faia tausamiga e faamamaluina ai le tina atua fafine o Rhea ma Cybele, ae o le faaaʻoaʻoga sili ona manino i aso nei mo le Aso o Tina, o le uluaʻi tausamiga lea a Kerisiano ua taʻua o le “Sa Sa o Tina.”

Sa avea o se tu masani tele i Peretania ma vaega o Europa, o lenei faamanatuga na pa'ū i le Aso Sa lona fa o le Fagafulu ma sa muai vaaia o se taimi e toe foi atu ai le au faatuatua i lo latou “tina lotu”—le ekalesia autu i le tuaoi o lo latou aiga—mo se sauniga faapitoa.

I le aluga o taimi na suia ai le tu masani o le Aso Sa o Tina i se aso malolo sili atu, ma o le a tuuina atu e tamaiti i o latou tina fugalaau ma isi faailoga o le talisapaia.O lenei aganuʻu na iu lava ina mou atu i le lauiloa aʻo leʻi tuʻufaʻatasia ma le American Mother's Day i le 1930s ma le 1940s.

Na e iloa?E tele atu telefoni e faia i le Aso o Tina nai lo se isi lava aso o le tausaga.O nei talatalanoaga o aso malolo ma Tina e masani ona mafua ai le faʻateleina o feʻaveaʻi telefoni e oʻo atu i le 37 pasene.

Ann Reeves Jarvis ma Julia Ward Howe

O le amataga o le Aso o Tina e pei ona faamanatuina i le Iunaite Setete mai le 19 seneturi.I tausaga a o lumanaʻi leTaua a le Malo, Ann Reeves Jarvis oWest Virginiafesoasoani i le amataina o “Kapu o Galuega i Aso o Tina” e aoao ai tamaitai i le lotoifale i le auala e tausia lelei ai a latou fanau.

O nei kalapu mulimuli ane na avea ma malosiaga autasi i se itulagi o le atunuu o loo vaeluaina pea i luga o le Taua a le Malo.I le 1868 na faatulagaina ai e Jarvis le “Aso Faauo a Tina,” lea na potopoto ai tina ma fitafita muamua a le Iuni ma le Confederate e faalauiloa le faaleleiga.

O le isi fa'amuamua i le Aso o Tina na sau mai le fa'a-abolitionist ma le suffragetteJulia Ward Howe.I le 1870 na tusia ai e Howe le “Faaaliga o le Aso o Tina,” o se valaau e faatino na talosagaina ai tina ina ia lotogatasi i le faalauiloaina o le filemu i le lalolagi.I le 1873 na fa'amanino ai Howe mo se "Aso o le Filemu o Tina" e fa'amanatu ia Iuni 2 uma.

O isi uluai paionia o le Aso o Tina e aofia ai Juliet Calhoun Blakely, aamio puleaactivist na musuia se Aso o Tina i le lotoifale i Albion,Michigan, i le 1870s.O le toalua o Mary Towles Sasseen ma Frank Hering, i le taimi nei, sa galulue uma i le faatulagaina o se Aso o Tina i le faaiuga o le 19th ma le amataga o le 20th seneturi.Ua taʻua e nisi o Hering “le tamā o le Aso o Tina.”

Ona sosoo ai lea maUa Liua e Anna Jarvis le Aso o Tina i se Aso MaloloUa Fa'ailoa e Jarvis le Aso o Tina fa'apisinisi.

Aso o Tina i le Lalolagi

A'o fa'amanatuina fa'aliliuga o le Aso o Tina i le lalolagi atoa, e eseese tu ma aga fa'alagolago i le atunu'u.I Taialani, mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona faamanatuina le Aso o Tina ia Aokuso i le aso fanau o le masiofo o loʻo iai nei, Sirikit.

O le isi aso faamanatu o le Aso o Tina e mafai ona maua i Etiopia, lea e potopoto ai aiga i tautoulu taitasi e usu pese ma aai i se taumafataga tele o se vaega o Antrosht, o se aso faamanatu e tele aso e faamamaluina ai le tulaga faatina.

I le Iunaite Setete, o loʻo faʻaauau pea le faamanatuina o le Aso o Tina e ala i le tuʻuina atu o meaalofa ma fugalaʻau i tina ma isi tina, ma ua avea ma se tasi o aso malolo tele mo tupe faʻaalu a tagata.E faamanatu foi e aiga e ala i le tuuina atu i tina o se aso malolo mai gaoioiga e pei o le kuka po o isi feau a le aiga.

I nisi o taimi, o le Aso o Tina ua avea foi ma aso mo le faʻalauiloaina o faʻapolokiki poʻo faʻafafine.I le 1968Coretta Scott King, ava aMatini Luther King, Jr., na fa'aaogaina le Aso o Tina e talimalo ai i se savaliga e lagolago ai fafine ma tamaiti matitiva.I le vaitau o le 1970 na faʻaaogaina ai foʻi e faʻalapotopotoga a fafine le aso malolo o se taimi e faʻamaonia ai le manaʻoga mo aia tutusa ma avanoa i le tausiga o tamaiti.

O le mea mulimuli, o le au a Ovida e moomoo ia maua e tina uma se Aso matagofie o Tina!


Taimi meli: Me-06-2022