Aso Faavaomalo o Tamaiti

O afea le Aso Fa'avaomalo o Tamaiti?

O le Aso Fa'ava-o-malo o Tamaiti ose aso malolo fa'apitoa e fa'amanatuina i nisi o atunu'u ia Iuni 1st.

drth

 

Tala'aga o le Aso Fa'avaomalo o Tamaiti

O le amataga o lenei aso malolo na amata mai i le 1925 ina ua fono sui mai atunuu eseese i Sineva, Suiselani e taloina le uluai "Konafesi a le Lalolagi mo le Soifua Maloloina o Tamaiti".

Ina ua maeʻa le fonotaga, na tofia e nisi o malo i le lalolagi atoa se aso e avea ma Aso mo Tamaiti e faʻamaonia ai mataupu a tamaiti.E leai se aso patino na fautuaina, o lea na faʻaaoga ai e atunuu soʻo se aso e sili ona fetaui ma a latou aganuu.

O le aso o Iuni 1 o loʻo faʻaaogaina e le tele o atunuu Soviet e pei o le 'The International Day for Protection of Children' na faavaeina i le aso 1 Iuni 1950 ina ua maeʻa le fono a le Women's International Democratic Federation i Moscow lea na faia i le 1949.

Faatasi ai ma le faavaeina o le Aso o Tamaiti a le Lalolagi, o sui o le UN na amanaʻia tamaiti, e tusa lava po o le a le lanu, lanu, itupa, tapuaiga ma le atunuu poʻo agafesootai, aia tatau i le alofa, alofa, malamalama, lava meaʻai, tausiga faʻafomaʻi, aʻoaʻoga saoloto, puipuiga mai ituaiga uma o le faʻaleagaina ma le tuputupu aʻe i se siosiomaga o le filemu lautele ma le usoga.

Tele atunu'u ua fa'atuina le Aso o Tamaiti ae e masani lava ona le fa'amanatuina o se aso malolo lautele.Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi atunuu e faamanatuina le Aso o Tamaiti i le aso 20 o NovemaAso Fanau Lautele.O lenei aso na faavaeina e Malo Aufaatasi i le 1954 ma o le faamoemoe e faalauiloa le manuia o fanau i le lalolagi atoa.

Fa'amanatuina o Tamaiti

Aso Fa'avaomalo o Tamaiti, e le tutusa maAso Fanau Lautele, e faamanatuina i tausaga taʻitasi ia Iuni 1. E ui lava e masani ona faamanatuina, e tele atunuu e lē o amanaʻia le aso 1 o Iuni o le Aso o Tamaiti.

I le Iunaite Setete, e masani ona faamanatuina le Aso o Tamaiti i le Aso Sa lona lua ia Iuni.O le tu masani na amata mai i le 1856 ina ua faia e le Reverend Dr. Charles Leonard, le faifeau o le Universalist Church of the Redeemer i Chelsea, Massachusetts, se sauniga faapitoa e taulai i tamaiti.

I le aluga o tausaga, e tele aulotu na faalauiloa pe fautuaina le faia o se faamanatu faaletausaga mo fanau, ae e lei faia lava se gaioiga a le malo.O peresitene ua mavae na latou folafolaina i lea taimi ma lea taimi le Aso o Tamaiti poo le Aso o Tamaiti, ae e leʻi faʻavaeina le faʻamanatuga faʻaletausaga o le Aso o Tamaiti i le Iunaite Setete.

O le Aso Faʻavaomalo mo le Puipuiga o Tamaiti o loʻo faamanatuina foi ia Iuni 1 ma ua fesoasoani e siitia ai Iuni 1 e avea ma aso faʻavaomalo e faʻamanatuina ai tamaiti.O le Aso Faavaomalo mo le Puipuiga o Tamaiti na faavaeina lautele i le 1954 e puipuia ai aia tatau a tamaiti, faamutaina galuega a tamaiti ma mautinoa le avanoa i aoaoga.

Na faia le Aso Fa'apitoa mo Tamaiti ina ia suia ai le va'aiga ma le va'aiga o fanau e alaalafaga ma fa'aleleia atili ai le soifua manuia o fanau.Muamua na fa'atuina e le I'ugafono a Malo Aufaatasi i le 1954, o le Aso Fa'avaomalo o Tamaiti ose aso e fa'apolopolo ai ma fa'atamaoaigaina aiā tatau a tamaiti.O aia tatau a tamaiti e le o ni aia tatau po'o ni aia eseese.O aia tatau a tagata soifua.O le tamaitiiti o se tagata soifua, e agavaa e tausia o ia ma e tatau ona faamanatuina faapena.

Afai e te mana'o iaifesoasoani i fanau e le tagolimafai a latou aia tatau ma lo latou gafatia,lagolago se tamaitiiti.O le lagolago a tamaiti o se tasi lea o auala sili ona taugofie mo le aʻafiaina o suiga aoga mo e matitiva ma le tele o le tamaoaiga e manatu i ai o se mea sili ona aoga mo le atinaʻeina o se taimi umi mo le fesoasoani i tagata matitiva..


Taimi meli: Me-30-2022