Tala'aga o le FIFA

O le manaʻoga mo se tino e tasi e vaʻaia le soka soka na faʻaalia i le amataga o le 20th seneturi ma le faʻateleina o le lauiloa o taʻaloga faavaomalo.O le Fédération internationale de Football Association (FIFA) na faavaeina i tua o le laumua o leUnion des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques(USFSA) i le Rue Saint Honoré 229 i Pale i le aso 21 o Me 1904. O le igoa Falani ma le faapuupuuga o loʻo faʻaogaina e oʻo lava i fafo atu o atunuʻu e tautala Farani.O sui na faavaeina o asosi a le atunuu oBelgium,Denmark,Falani,le Netherlands, Sepania (na fai ma sui i lena taimi-Kalapu Soka a Madrid;le Royal Spanish Football Federatione leʻi faia seia oʻo i le 1913),SwedenmaSueteselani.E le gata i lea, i lena lava aso, o leAsosi Soka Siamani(DFB) fa'aalia lona fa'amoemoe e fa'afeso'ota'i e ala i se telefoni.

xzczxc1

O le uluai peresitene o le FIFARobert Guerin.Na suia Guérin i le 1906 eDaniel Burley WoolfallmaiEgelani, o le taimi lena ua avea ma sui o le asosi.O le taamilosaga muamua a le FIFA na faia, o le tauvaga soka a le asosi mo le1908 Olimipeka i Lonetonasa sili atu le manuia nai lo ona muamua o le Olimipeka, e ui lava i le i ai o tagata taʻaloga faʻapolofesa, e feteenai ma mataupu faavae o le FIFA.

O sui auai o le FIFA na faʻalauteleina i tua atu o Europa ma le faʻaaogaina oAfelika i Sautei le 1909,Argentinai le 1912,KanatamaChilei le 1913, ma leAmerika Telei le 1914.

O le 1912 Spalding Athletic Library "Taiala Aloaia" e aofia ai faʻamatalaga i le 1912 Olimipeka (sikoa ma tala), AAFA, ma le FIFA.O le 1912 FIFA Peresetene o Dan B Woolfall.Daniel Burley Woolfallsa avea ma peresitene mai le 1906 i le 1918.

I le taimiTaua Muamua a le Lalolagi, faatasi ai ma le tele o tagata taaalo na auina atu i le taua ma le avanoa e malaga ai mo taʻaloga faavaomalo e matua faʻatapulaʻaina, na masalosalo le faʻaolaola o le faʻalapotopotoga.Ina ua mavae le taua, ina ua mavae le maliu o Woolfall, o le faalapotopotoga sa taitaia e DutchmanCarl Hirschmann.Na faʻasaoina mai le faʻaumatia ae i le tau o le faaui i tua o leMalo o Aiga(o Peretania), o le na taʻua le le naunau e auai i tauvaga faavaomalo ma o latou fili lata mai o le Taua a le Lalolagi.Mulimuli ane na toe faaauau le avea ma sui o le Home Nations.

O le aoina o le FIFA o loʻo umia e leFalemataaga Soka a le AtunuuiUrbisi Manaseta, Egelani.O le Ipu a le Lalolagi muamua na faia i le 1930 iMontevideo, Uruguay.


Taimi meli: Tes-03-2022