Aso Fa'asolopito o le Tausaga Fou a Europa

I le taimi o leMalo Romama leMalo o Roma, tausaga na amata i le aso na muamua ulu atu ai konesula taʻitasi i le ofisa.Atonu o le aso 1 lea o Me i luma o le 222 TLM, Mati 15 mai le 222 TLM i le 154 TLM, ma Ianuari 1 mai le 153 TLM.I le 45 TLM, ina uaIulio Kaisarae foukalena JulianNa faʻamaonia e le Senate ia Ianuari 1 e avea ma aso muamua o le tausaga.I lena taimi, o le aso lea na maua ai e i latou e umia tofi faalemalo lo latou tulaga aloaʻia, ma sa avea foʻi ma aso masani faaletausaga mo le taloina o le Senate a Roma.O lenei tausaga fou faalemalo sa tumau pea ona faamamaluina i le Emepaea o Roma, sasaʻe ma sisifo, a o soifua ma mulimuli ane, i so o se mea lava na faaaogā ai le kalena Julian.

Aso1

I Egelani, o osofaʻiga a Angle, Saxon, ma Viking o le lima e oo atu i le sefulu senituri na toe toso ai le itulagi i tua i le muai talafaasolopito mo sina taimi.E ui o le toe faʻafouina o le faʻa-Kerisiano na aumaia ai le kalena Julian, o lona faʻaaogaina sa masani lava i le auaunaga a le ekalesia e amata ai.Ina ua umaViliamu le Manumalona avea ma tupu i le 1066, na ia faatonuina le aso 1 o Ianuari e toe faatuina e avea ma Tausaga Fou a le malo ina ia o gatasi ma lona faapaleina.Mai le pe tusa o le 1155, na aufaatasi atu ai Egelani ma Sikotilani i le tele o Europa e faamanatu le Tausaga Fou ia Mati 25, e tutusa lelei ma isi vaega uma o Kerisinetoma.

I leVaitau Tutotonui Europa se numera o aso tausamiga taua i lekalena faale-ekalesiao le Ekalesia Katoliko Roma na sau e faaaoga e fai maamataga o le tausaga Julian:

In Modern Style po'o le Circumcision Style dating, o le tausaga fou na amata ia Ianuari 1, leTausamiga o le Peritomeina o Keriso.

I le Annunciation Style poʻo le Lady Day Style e faʻafeiloaʻi ai le tausaga fou na amata ia Mati 25, le tausamiga o leFa'aaliga(fa'aigoa masaniAso Fafine).O lenei aso na faʻaaogaina i le tele o vaega o Europa i le Middle Ages ma tua atu.

Sikotilanisuia i le Modern Style fou tausaga fou i Ianuari 1, 1600, e ala i le Poloaiga a le TupuPrivy Councilia Tesema 17, 1599. E ui lava i le tuufaatasia o palealii Sikotilani ma Egelani faatasi ai ma le tulaga o le Tupu James VI ma aʻu i le 1603, ma e oo lava i le tuufaatasia o malo i latou lava i le 1707, na faaauau pea e Egelani le faaaogaina o Mati 25 seia oo ina ua uma ona pasia e le Palemene leKalena (Siiga Fou) Tulafono o le 1750.O lenei gaioiga na faʻaliliuina uma ai Peretania Tele e faʻaaoga le kalena Gregorian ma toe faʻauigaina le tausaga fou i le aso 1 o Ianuari (pei o Sikotilani).Na amata faamamaluina i le aso 3 Setema (Tulaga Tuaipo o le 14 Setema New Style) 1752.

I tafaoga a le Eseta Style, na amata ai le tausaga fouAso To’ona’i Paia(o le aso na muamua atuAso Maliu), po o nisi taimiAso Faraile manuia.Na fa'aaogaina i Europa atoa, ae maise lava i Farani, mai le sefulutasi i le seneturi sefuluono.O se tulaga le lelei o lenei faiga ona o le Eseta o se atausamiga fe'avea'io le aso lava e tasi e mafai ona tupu faalua i le tausaga;o mea na tutupu e lua na iloga o le "ao lei oo i le Eseta" ma le "ina ua mavae le Eseta".

I le Christmas Style poʻo le Nativity Style e faʻafeiloaʻi le tausaga fou na amata ia Tesema 25. Na faʻaaogaina lenei mea i Siamani ma Egelani seia oʻo i le seneturi sefulutasi,[18]ma i Sepania mai le sefulufa i le seneturi sefuluono.

Equinox agai i sauteaso (e masani lava o Setema 22) o le “Aso o le Tausaga Fou” i leFrench Republican Kalena, lea sa faaaogā mai le 1793 e oo i le 1805. O le primidi Vendémiaire lea, o le aso muamua o le masina muamua.


Taimi meli: Ian-04-2023