Fa'asa'o Me ASO

O le Aso o Leipa e lauiloa foi o le International Workers' Day ma le May Day.Ose aso malolo lautele i le tele o atunuu o le lalolagi.E masani ona tupu i le aso 1 o Me, ae o le tele o atunuu e matauina i isi aso.

asdsad1

O le aso faigaluega e masani ona faʻaaogaina e fai ma aso e puipuia ai aia tatau a tagata faigaluega.

Aso Leipa ma Aso Me o aso malolo eseese e lua e masani ona matauina ma fefiloi ia Me 1:

1. Aso o Leipa, lea e ta'ua o le International Workers' Day, e fa'atatau i aia tatau a tagata faigaluega.E masani ona tupu i le aso 1 o Me, ae o le tele o atunuu e matauina i isi aso.

2. O le Aso o Me o se aso faamanatu anamua o le tautotogo, toe fanaufouina, ma le fua tele i le tele o atunuu.

Aso Faavaomalo o Tagata Faigaluega

Aso Leipa e maua'a loloto i le 130 tausaga o le fa'agaioiga o tagata faigaluega ma ana taumafaiga e fa'aleleia tulaga o tagata faigaluega i le lalolagi atoa.O nisi e finau e tutusa lava le taua i aso nei le faʻamaonia o luitau o loʻo feagai pea ma tagata faigaluega.

O aso faigaluega e masani lava o se aso mo solo, faʻataʻitaʻiga, ma o nisi taimi o vevesi i aai tetele i le salafa o le lalolagi.O palola e mafai ona aofia ai aia tatau a fafine, tulaga faigaluega mai fafo, ma le tafia o tulaga o tagata faigaluega.O fa'ata'ita'iga e masani ona faia i le aso 1 o Me ma e masani ona ta'ua o May Day Protests.

Aisea ua avea ai le aso 1 o Me ma Aso malolo?

Faatasi ai ma le tuputupu aʻe o le Industrial Revolution na oʻo mai ai le manaʻoga mo iuni faigaluega ma fefaʻatauaʻiga.I le vaitau o le 1850, o gaioiga e valu itula i le lalolagi atoa na faʻamoemoe e faʻaitiitia le aso faigaluega mai le sefulu i le valu itula.I lana uluai fono i le 1886, na valaau ai le American Federation of Labor mo se tetee lautele i le aso 1 o Me e talosagaina ai se aso e valu itula, lea na taualuga i le mea ua lauiloa i aso nei o leHaymarket vevesi.

I le faʻataʻitaʻiga i Chicago, na paʻu ai se pomu e leʻi iloa i totonu o le motu o tagata, ma sasaa atu e leoleo.O le vevesi na maliliu ai nisi o leoleo ma tagata lautele, ma e silia ma le 60 leoleo ma le 30 i le 40 tagata lautele na manunua.I le taimi mulimuli ane, na oo mai ai le alofa o tagata lautele i leoleo, ma le faitau selau o taitai o le aufaigaluega ma tagata alolofa na faapotopotoina;o nisi sa faasalaina i le oti e ala i le tautau.Na toe maua e le au faigaluega le pule o tagata faigaluega, ma o le sefulu pe sili atu itula faigaluega aso na toe avea ma masani.

I le 1889, na fa'aigoaina ai e le Lua Fa'ava-o-malo, o se fa'apotopotoga a Europa o vaega fa'aagafesootai ma iuni fa'apisinisi, le aso 1 o Me o le Aso Fa'avaomalo o Tagata Faigaluega.E oo mai i le taimi nei, o le aso muamua o Me ua avea ma faailoga mo aia tatau a tagata faigaluega i le lalolagi atoa.

Ae ui i lea, o le aso o Me ua leva ona avea ma nofoaga autu mo faʻataʻitaʻiga a vaega faʻa-Komunisi, faʻaagafesootai, ma anarchist.

Lelei, fa'amoemoe e te maua se aso malolo matagofie, BYE BYE!


Taimi meli: Apr-24-2022